Menu

Erkenning

In Nederland is de regel dat, wanneer gevaarlijke stoffen vervoerd moeten worden door de lucht, er een erkenning nodig is. Afhankelijk van de rol die men in het transport inneemt moet er een bepaalde erkenning worden aangevraagd.

A-erkenning
Een erkenning voor een afzender, welke de bevoegdheid geeft om gevaarlijke stoffen aan te bieden voor vervoer door de lucht.

B-erkenning
Een erkenning voor een expediteur / luchtvrachtagent, welke de bevoegdheid geeft om gevaarlijke stoffen te vervoeren.

C-erkenning
Een erkenning voor een grondafhandelaar, welke de bevoegdheid geeft om namens de houder van een luchtvaartuig de acceptatie en het laden en lossen van gevaarlijke stoffen te verrichten.

D-erkenning
Tot 1 januari 2014 was een D-erkenning vereist voor een  luchtvaarmaatschappij buiten de EU. De luchtvaartmaatschappij kan nu, net als EU-operators, volstaan met een AOC (Air Operator Certificate) met daarop de aantekening gevaarlijke stoffen. De AOC wordt door de autoriteit verleend in het land waar de luchtvaartmaatschappij is ingeschreven.

E-erkenning
Een erkenning voor een organisatie, die is gespecialiseerd in vervoer door de lucht, die de bevoegdheid geeft om in opdracht van derden op te treden als afzender en verpakker van gevaarlijke stoffen.

Indien u in aanmerking wilt komen voor een erkenning, dienen meerdere personen binnen het bedrijf met goed gevolg de training “Vervoer Gevaarlijke Stoffen door de lucht, IATA DG” (ook wel Cat 6 genoemd)  hebben afgerond. Op basis hiervan kan men een aanvraag indienen.

Zonder erkenning is het niet toegestaan om gevaarlijke stoffen door de lucht te vervoeren. Als afzender kunt u uitwijken naar een E-erkenning houder, maar als expediteur, grondafhandelaar of luchtvaartmaatschappij is dit niet mogelijk. Om problemen te voorkomen, is het dan ook raadzaam om na te gaan of de organisatie een erkenning heeft. Een erkenning kan aangevraagd worden bij het Ministerie van I&M door op de link (hier) te klikken.

Bij vragen en/of problemen kunnen wij u uiteraard assisteren. Ook bij het maken van procedures zijn wij u graag van dienst.